Україна має тест-системи для виявлення нової мутації SARS-CoV-2 Дельта

Ризик інфікування Дельтою є дуже високим, а також встановлено що він може бути пов’язаним з більш високим ризиком госпіталізації та смертності. Крім того, люди, котрі отримали тільки першу дозу курсу вакцинації, є менш захищеними від інфікування штамом Дельта ніж від інших штамів, незалежно від типу вакцини.

Найрозповсюдженіші симптоми штаму Дельта-головний біль, нежить, біль у горлі та лихоманка. Про більш «традиційні» симптоми Covid-19,такі як кашель і втрата смаку та запаху, повідомляють значно рідше. Люди, інфіковані Дельтою, частіше страждають від втрати слуху, сильного болю в животі та нудоти. Також може відмічатись сухість в ротовій порожнині, втрата апетиту, біль у суглобах.

Штам коронавірусу “Дельта” вперше виявили в Індії наприкінці 2020 року. Тому його довгий час називали індійським, доки Всесвітня організація охорони здоров’я не вирішила відмовитися від географічних прив’язок у назвах вірусів. Для позначення британського варіанта коронавірусу вибрали назву “Альфа”, для південно-африканського – “Бета”, а для індійського – “Дельта”.

Дельта-варіант спочатку поширювався в самій Індії, а потім перекинувся на інші країни, де і викликав чергову хвилю пандемії. За останніми підрахунками, близько 99% нових випадків інфікування припадає саме на цей варіант SARS-CoV-2. На сьогоднішній день ВООЗ повідомляє, що Дельта-варіант коронавірусу розширив свою географію до 192 країн.

Дельта-варіант SARS-CoV-2, також відомий як лінія поколінь B.1.617.2, є одним з чотирьох варіантів лінії поколінь B.1.617: B.1.617.1_Kappa, B.1.617.2_Delta, B.1.617.2.1_Delta Plus та B.1.617.3. Геном варіанту B.1.617.2 має 13 мутацій (за деякими джерелами 15 або 17), які спричиняють зміни в амінокислотних послідовностях білків, які він кодує. Чотири з цих мутацій, які розташовані в гені, що кодує спайковий білок (S-білок) – L452R, T478K, D614G, P681R, роблять даний варіант SARS-CoV-2 більш агресивним порівняно з усіма попередніми варіантами вірусу. В Дельта та Дельта плюс-варіантах відсутня мутація E484Q, в той час як Дельта плюс-варіант характеризується наявністю мутації K417N, яка  також присутня у бета-варіанті SARS-CoV-2.

Компанія «Біокор Текнолоджі» має власні розробки тест-систем для лабораторної діагностики на основі методу ПЛР, призначеного для виявлення мутацій у гені, що кодує спайковий білок (S-білок) коронавірусу SARS-CoV-2, які характерні для вищезгаданих ліній поколінь.

Тест-системи виготовлені з високоякісної сировини від Thermo Fisher Scientific — одного зі світових лідерів на ринку реагентів з дотриманням всіх вимог законодавства, нормативних документів, санітарних норм і правил. Сама діагностика здійснюється методом полімеразної ланцюгової реакцій зі зворотною транскрипцією в режимі реального часу (ЗТ-ПЛР-РЧ, rRT-PCR).

Нині наявність тест-систем на виявлення штаму Дельта є особливо важливим, адже щодня продовжує зростати захворюваність на коронавірус. За даними МОЗ, наразі саме штам коронавірусу Дельта має значну присутність в Україні і впливає на перебіг епідемії в країні. Штам Дельта є високококонтагіозним, характеризується важким перебігом, високою частотою госпіталізації та смертей (у тому числі і серед молодих людей та дітей).