Діагностика безпліддя у чоловіків: етапи, типи досліджень

Діагностика безпліддя у чоловіків: етапи, типи досліджень

Чоловіче безпліддя становить 30-50% у світі, і цей показник постійно зростає. Основні причини репродуктивної дисфункції у чоловіків: інфекційні та запальні хвороби сечостатевої системи, ендокринні захворювання, розширення вен у сім’яному канатику, вроджені аномалії статевих органів, імунологічні та інші чинники. Серед додаткових причин — шкідливі звички, ожиріння, травми статевих органів. Ретельна перевірка чоловіка на безпліддя має визначальне значення в успіху лікування й подальшому зачатті дитини.

Етапи діагностики безпліддя у чоловіків:

  1. Консультація лікаря зі збором анамнезу та визначенням факторів ризику порушення репродуктивної функції
  2. Загальне медичне обстеження
  3. Урогенітальна діагностика
  4. Обстеження у суміжних фахівців (здійснюється за показаннями)

Лабораторна діагностика є обов’язковою, якщо необхідно з’ясувати причину чоловічого безпліддя. Лікар може призначити спермограму, УЗД яєчок і передміхурової залози, аналізи на ІПСШ і гормони, дослідження еякуляту, тест на антиспермальні антитіла та інші дослідження.

Діагностика безпліддя у чоловіків

Спермограма

Основний аналіз на безпліддя у чоловіків — сперміологічний аналіз еякуляту. Він визначає кількість сперматозоїдів, їхню морфологію, життєздатність і рухливість. Перед здачею аналізу не можна протягом 48-72 годин вживати спиртні напої, відвідувати баню або сауну, мати статеві контакти та приймати сильнодійні медикаменти. Якщо спермограма показала патологічні зміни, її потрібно здати повторно через 14 днів.

Тест HBA (Sperm-Hyaluronan Binding Assay)

Також відомий як аналіз на зв’язування сперматозоїдів з гіалуроновою кислотою. Гіалуронова кислота — основний елемент середовища яйцеклітини, який грає важливу роль у заплідненні.

HBA-тест на безпліддя у чоловіків дає змогу визначити зрілість сперматозоїдів для оцінки їхньої здатності запліднити яйцеклітину. Він є стандартним аналізом еякуляту разом зі спермограмою та надає інформацію про частоту хромосомних аномалій.

Рівень ДНК-фрагментації

Аналіз на репродуктивну функцію у чоловіків, за допомогою якого визначають кількість сперматозоїдов з порушеним генетичним статусом. Якщо рівень ДНК-фрагментації становить понад 15%, це може свідчити про безпліддя й необхідність призначення лікування.

Тест MAR (Mixed Agglutination Reaction)

Визначає кількість сперматозоїдів, покритих антиспермальними антитілами класу M, A, G, тобто нездатних запліднити яйцеклітину. Якщо таких сперматозоїдів половина від усіх наявних або більше, це свідчить про імунологічне безпліддя чоловіка.

Показання для призначення вищевказаного чоловічого тесту на безпліддя: неможливість зачаття понад 12 місяців при нормальному функціонуванні репродуктивної системи обох партнерів, невдалі спроби ЕКЗ.

Інфекційний скринінг

Виконується, якщо є підозра на запалення або наявність інфекції. Для аналізу фахівець бере мазок з уретри, призначає ПЛР-тест на статеві інфекції, дослідження секрету простати і посів еякуляту.

Біохімічний аналіз

Додатково здійснюється перевірка еякуляту на відсоток вмісту лимонної кислоти, глюкози, лужної фосфатази, а-глікозидази та цинку.

Інструментальна діагностика

Це обстеження чоловіка на безпліддя включає такі види діагностики:

  • УЗД щитоподібної залози;
  • термографія, трансперитонеальне УЗД і доплерографія мошонки;
  • біопсія яєчка;
  • рентген черепа та турецького сідла (невелика частина в черепі, де розташований гіпофіз).

Також може бути призначена вазографія, трансабдомінальне і трансректальне УЗД.

Ендокринні дослідження

Допомагають визначити рівень ФСГ (фолікулостимулюючого гормону) і ЛГ (лютеїнізуючого гормону), а також естрадіолу, тестостерону та пролактину. Здійснюється оцінка рівня вільних радикалів. Додатково вивчається акросомальна реакція — наявність хімічних змін на голівці сперматозоїда, необхідних для його проникнення всередину яйцеклітини.